mandag 15. november 2010

Førstehjelpsuke på St.Martin


Denne uka har virkelig vært lærerik og morsom!

Vi har lært ungene på St.Martin førstehjelp. Dette er noe lærerne kan generelt lite om, men det er et veldig viktig tema. Så denne uka overlot de alt til Naomi og meg! Vi fikk alt ansvar i våre hender, og her er hva vi gjorde med muligheten:

Mandag:
PRICE – prinsippet. 

Dere som har gått idrettslinja på KVS vet godt hva dette går ut på ;) Dette er en akutt skadebehandling. Dette kan være alt fra å vrikke ankelen, blø neseblod eller brekke armen.

Protection: Beskytte personen fra flere skader, derfor flytte personen ut av banen, eller ulykkestedet.

Rest: Skadestedet skal holdes i ro, det vil for eksempel si at man ikke skal tråkke ned på en skadet ankel.

Ice: Putt på is! Men ikke direkte på huden, putt et klede i mellom. Nedkjøling virker først og fremst smertedempende, men blødningen og hevelsen blir også mindre. 

Compression: Bandasje, man legger en trykkbandasje rundt skadestedet. Bruk noe som kan stabilisere og støtte skaden.

Elevation: Legg beinet på en stol, eller armen på en pute. Det skadede stedet skal holdes høyt (over hjertehøyde). Blodtrykket blir da lavere på skadestedet, og man minsker blødningen.

Det var hovedreglene vi lærte de i dag. Vi lærte dette bort ved å ha forskjellige caser. 
En case kunne være: Dere spiller fotball da en av lagkameratene dine tråkker over og skader ankelen. Vis hvordan du hjelper denne personen ved førstehjelp. 
Disse gruppene skulle da etter å ha planlagt i 10min fremføre et skuespill av hvordan de ville hjulpet denne personen som var skada. Det var kjempe spennende å se hvordan de ville hjelpe. De har jo ikke noe utstyr som bandasje og isposer. Men de drar av bark fra trærne, som de bruker til bandasje også bruker de en stein som is.
De er så utrolig kreative disse ungene, jeg er helt imponert!

Så hadde vi en session der vi delte klassen i to og forklarte PRICE. Jeg hadde 35 unger stående i en ring, nesten over meg der jeg sitter å skriver PRICE på bakken. De er så nysgjerrige og vil veldig gjerne lære! Og etterpå kunne de ramse opp alle bokstavene og hva du skal gjøre, for noen herlige unger!




Tirsdag:
Vi lærte de stabilt sideleie, og lekte doktorsista. Så viste vi de hva de skulle gjøre hvis de var de første til et ulykkessted og en person var bevisstløs. 
Vi viste de hvordan de skulle sjekke puls, om personen pustet og hvordan du skulle prøve å få kontakt. Og tilslutt, når de hadde funnet ut at personen hadde puls, pustet, men fikk ikke kontakt. Legge han i stabilt sideleie, for så å ringe ambulansen. Vi stod i en stor ring, også kom de i par og prøvde. Det var kjempe spennende å se på! Mange av ungene visste ikke hvordan de sjekka pulsen sin engang, så nå følte vi virkelig at vi lærte bort noe kjempe viktig.






Onsdag:
Hjerte-lunge redning og ambulanse sista. Denne gangen hadde vi med oss mini-Anne, og ho hadde verken puls, pustet ikke og du fikk ikke kontakt – hva gjør du? Så vi lærte de 30/2. De var kjempe flinke, og fikk det veldig bra til. Jeg er veldig stolt av ungene!
Torsdag:
Repitisjon og leking. Her hadde vi mange morsomme leker, før vi tok en oppsummering av hele uka og spurte om de kunne forklare PRICE, vise stabilt sideleie og hjerte/lunge redning. Jeg er mektig imponert! De kunne virkelig alt vi hadde lært de, de er så smarte :D


Denne uka har vært utrolig spennende og givende! Nå føler vi oss virkelig nyttige, og vi kan virkelig brukes til noe! Det var en kjempe god følelse, og vi håper vi kan la alle ukene bli så givende og lærerik. Både for oss og for ungene :D 
Vi er skikkelig velsignet her nede, tusen takk kjære Pappa! Uganda er fantastisk!




4 kommentarer:

  1. kjempekoselig og lese, dere er oppfinnsomme og flinke. Tante Hilde

    SvarSlett
  2. Fint å lese om 1.hjelp kurset dere hadde for elevene. Dere er flinke, og fine bilder er det også. Hils Naomi også fra meg. Hilsen tante Bjørg

    SvarSlett
  3. Hei:D Det ser ut som om du har det så utrolig herlig i Uganda!
    I London er det bare regn og vind og byfolk, ingen sånne smilende solskinnsfjes.
    Klem fra Maja

    SvarSlett
  4. Du går jo Geir en høy gang når det gjelder å holde førtehjelpskurs;-)!!
    Så flinke dere er!
    klem fra Turid

    SvarSlett