torsdag 7. april 2011

Miljøuka!!


Se for deg hundrevis av unger med raker, spader, koster, hansker, søppelposer og trillebårer ture gjennom et stort slumområde. Vi hadde alle på oss CHRISC t-skjorter og det så nesten ut som en valgkampanje eller et opprør! 
Men det var ikke akkurat det som skjedde, den lille ideen Naomi og jeg fikk på en workshop i januar viste seg å bli til den beste uka gjennom hele oppholdet!
Her er området før vi har begynt å rydde:


Det var mye planlegging, møter og ting som måtte ordnes før uka begynte. Ideen vår hadde strekt seg langt! Vi kom på at vi hadde hatt uker på skolen, både med temaer som HIV/AIDS awareness, Bible study, Teamwork, First Aid også videre. Men CHRISC satser også på et annet stort område: nemlig miljø. Derfor ville vi ha en uke hvor vi satsa skikkelig på dette, miljøuka!
Vi hadde møte med nasjonal koordinatoren i CHRISC, spurte styret i Mulago om lov og planla hvordan søppelplukkingen skulle bli organisert. Vi måtte også kjøpe utstyr som raker, spader, hakker, feiekoster, hansker, plastikk poser, plakater og søppeldunker. Men ved hjelp av lærere, medlemmer og ledere i CHRISC klarte vi det!

 Uka startet med en introduksjon til temaet, dette gjorde vi veldig enkelt ved å ha en stave-stafett. Der elevene hopper fram og tilbake og sistemann får alltid en ny bokstav, vinneren er den første til å stave et ord. Denne uka: Environment. Vi snakka om hva dette temaet innebærer, og ungene kunne virkelig mye! Jeg var imponert over kunnskapene til elevene våre.

De to neste dagene, tirsdag og onsdag gikk vi ut i slumområdet og plukka søppel! Vi gikk ut i grupper på 100++ stk, kledd opp i gule, blå, grønne og brune CHRISC t-skjorter. Hansker på hendene, søppelposer, raker, spader og feiekoster og trillebårer. Et fantastisk syn!

Området vi var med å rydda var svært, og ryddinga gikk over all forventning! Dette er en ekstremt skittent område, FULT av søppel! Det er ikke som i Norge hvor du plukker opp den ene lille potetgull posen du finner, neida. Her må de hakke seg ned i bakken for å få vekk plastikkposer, bruke spader for å få opp alt, stå nedi grøfta og ta vekk søppelet som samler seg opp i dreneringen. 
Allikevel var det ingenting som kunne få ungene til å slutte å smile! De plukka søppel med store smil om munnen, og uten en eneste klage å komme med. Jeg er rett og slett en kjempe stolt lærer!
Jeg sa til en gruppe at nå kunne de gå tilbake for å få friminuttet sitt, da så de rart på meg: ”But Mary, we are not finished yet! Let us finish up, and then we can just go straight to class. Please?” For noen unger, de gir seg aldri!

En annen fantastisk ting med denne uka var oppmerksomheten vi fikk fra lokalbefolkningen! De var helt sjokka over å se ungene sine rundt i eget område, der de plukka opp søppelet deres. I tillegg var de veldig imponert, og det var mange frivillige som bare ble med for å hjelpe oss.
Naboene var så takknemmelige og glade for at vi gjorde dette. Kommer ut med store smil og sier ”thank you so much or webale njo!”. Det var til og med en mann som stoppa bodaen han satt på for å fortelle meg hvilken bra jobb vi gjorde. Og så bare takka han oss masse, takknemmeligheten i Mulago har vært stor denne uka.

På torsdag, vår siste dag av miljøuka gav vi elevene kryssord, hvis du svarte rett fikk du løsningsordet: dustbin! Vinnerlaget fikk en tyggis hver som vi alltid gjør på quiz-thursdays :) Så gav vi bort søppeldunker som vi hadde blitt sponsa med!
Miljø uka var bare helt fantastisk! Vi kom på nasjonal tv, hvor søppelplukkingen fikk en så god vinkling at flere har ringt inn og vil donere penger til CHRISC!! Vi har også blitt kjendiser, alle i området sier at de så oss på TV, og vi har bare fått positive kommentarer på alt vi har fått til.
Det er virkelig gøy å se at noe du har planlagt går i oppfyllelse, og blir over all forventning! :D 
Her er etter bildene:
Takk til Naomi for bilder! :D


Naomi og jeg hadde aldri klart å gjort dette alene, så vi vil takke alle som var med å bidro. Den største takken går til Tante Bjørg Saxegaard og Petrikirken i Fredrikstad! Dere har vært fantastiske som har samlet så mange penger, og donert de til CHRISC UGANDA. Det er til dere vi skal vende oss å takke, tusen hjertelig takk for at dere har gjort denne uka mulig!
I tillegg vil jeg også gi elevene våre en gedigen TAKK!! Det hadde tatt flere måneder, hvis ikke år å gjort dette alene. Tusen takk for alle som har vært med å bidratt :)

For en FANTASTISK uke!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar